Kunstmuseum Basel Extension

Project

INTERNATIONAL COMPETITION FINALIST

Museums tend to present a paradox: they are normally very well located, in highly used urban contexts, but programmatically they tend to favor closed introverted boxes. We proposed to have regular hermetic volumes, neutral and flexible for museums standards, resting on top of free bars able to react to the irregularity of the site, permeable, and kind to the pedestrians. We just displaced some monoliths on top to let some controlled natural light in, and also to take advantage of the privileged views over the city and the Rhine River.

  • Location
    Basel | Switzerland
  • Client
    Kunstmuseum Basel
  • Project Year
    2009
  • Built Area
    8.000 m²
  • Location
    Reinforced Concrete | Stone | Corten Steel
  • Collaborators
    Giovanni Calabrese, Christian Schellhorn