Lo Barnechea

Built

150 HOUSING + COMMUNITY CENTER

The Barnechea’s housing project is located in one of the most expensive districts of Santiago. We designed, with very low budget subsidies, to allow the families to keep on benefiting from the proximity to jobs, education, transportation, health facilities and even recreation and quality public space. The houses are arranged around a collective courtyard, a territorial level of association that is somewhere in between private and public space, which is crucial in fragile social environments. In addition, the houses allow incremental interior growth: with one bedroom (plus a temporary bedroom) on the first floor, they can grow into a house with a living-dining room on first floor, two bedrooms and bathroom on second floor and a master bedroom on third floor.

  • Location
    Lo Barnechea | Santiago | Chile
  • No. of Families
    150
  • Client
    Programa Chile Barrio MINVU
    Municipality of Lo Barnechea
  • Project Year
    2008
  • Construction Year
    2009-2010
  • Site Area
    25.195 m²
  • Areas
    Initial house 44m²
    Expanded house 69m²
    Community center 77m²
  • Materials
    Reinforced Concrete | Brick | Light Gauge Steel
  • Urbanization and engineering
    JJ Proyectos Integrales