UC INNOVATION CENTER

Built

Santiago’s climate requires to change the conventional approach to working space design. We substituted the contemporary typical glass skin, responsible for serious greenhouse effect in interiors, for a thermal mass on the perimeter that avoids undesired heat gains. On the other hand, innovation and knowledge creation requires increasing encounters among people, so openness is desired. We multiplied open air squares throughout the building’s entire height and proposed a permeable atrium core so that while circulating vertically, people could see what others are doing. This reversed placement of opaqueness and transparency is the way sustainability and human relationships informed the form.

  • Client
    Grupo Angelini | Pontificia Universidad Católica de Chile
  • Location
    Campus San Joaquín | Universidad Católica de Chile | Santiago|Chile
  • Project Partners
    Samuel Gonçalves, Cristián Irarrázaval, Álvaro Ascoz, Natalie Ramirez, Christian Lavista, Suyin Chia, Pedro Hoffmann
  • Site Area
    455.351m² | Campus San Joaquin
  • Built Area
    8.176m² (building), 12.494m² (parking)
  • Project Year
    2011-2012
  • Construction Year
    2012-2014
  • Materials
    concrete and wood
  • Budget
    USD 18 million
  • Photographers
    Cristobal Palma, Felipe Diaz Contardo (www.fotoarq.com), Nina Vidic, Nico Saieh