Antofagasta

Project

95 INCREMENTAL HOUSING UNITS + COMMUNITY CENTER

In order to make an efficient use of the sloping site that did not conflict with the given restrictions, we situated the 95 units in strips parallel to the contours of the slope, the water line and the Circunvalación Avenue. The compound organization consists of two rows of houses on two terraces with seven to ten meters of difference in height.

The housing unit is defined by structural 3 floors high partition walls. All complex items (firewall, facilities, circulation, and structure) are associated to this wall. This system generates a triple height interior void, in which families can do spatial modifications.

  • Location
    Antofagasta
  • Project Partners
    Elemental and Baptista Arquitectos
  • No. of Families
    95
  • Client
    SERVIU Antofagasta
  • Site Area
    17.230 m²
  • Areas
    Initial house 53m²
    Expanded house 73m²
  • Construction Year
    2008
  • Structural Engineering
    José Gajardo
  • General Contractor
    Silvio Cuevas