Siamese Towers

Built

We were asked to design a glass tower. Glass is very inappropriate for Santiago’s climate, because it generates green house effect, even though it’s a nice material to resist rain, pollution and aging. So we thought of using glass for what it’s good, on the outside, then do another building inside with efficient energy performance and allow air to flow in between the two. Convection of hot air, creates a vertical wind which is accelerated by the “waists” of the building by Venturi effect, eliminating undesired heat gains before they reach the second building inside.

  • Location
    Cam­pus San Joa­quín San­tia­go| Chi­le
  • Client
    Pontificia Universidad Católica de Chile
  • Built Area
    5000 m²
  • Location
    2003-2004
  • Location
    2004-2005
  • Architects
    Ale­jan­dro Ar­ave­na, Charles Mur­ray, Al­fon­so Mon­tero, Ri­car­do Tor­rejón